Follow:
Attracties Eten en drinken

Tropicana

 


Wie kent het niet? Iedereen in Rotterdam en omstreken heeft er wel eens gezwommen. Het subtropisch paradijs “Tropicana”.
Geopend op 2 september 1988 in opdracht van Center Parcs, ik kan mij alleen maar indenken dat er toen dikke rijen mensen hebben gestaan om als eerste van de glijbaan af te gaan. Op internet ben ik helaas niet geslaagd om foto’s van de opening te vinden in 1988 maar indien jullie als lezer foto’s hebben zou het toch erg leuk zijn om deze te laten zien lijkt mij?
Tropicana
Verkocht
Het doel was mensen de kans te bieden een dagje te genieten van een subtropisch zwemparadijs zonder overnachtingskosten. Bij de opening was dit bad het grootste van Center Parcs. In 1989 werd Center Parcs overgenomen door een Schotse brouwerij. Deze stelde vast dat de bedrijfsformule van Tropicana niet binnen het Center Parcs-concept paste, omdat verblijfsaccommodatie ontbrak. Ook had de horeca in het complex te maken met concurrentie vanuit de stad. Tropicana werd al in 1990 te koop aangeboden en in 1993 verkocht aan Lips Capital Group van ondernemer Roger Lips. In de loop der jaren heeft de nieuwe eigenaar verbouwingen en aanpassingen doorgevoerd waardoor het oorspronkelijke concept voor een groot deel is verdwenen.

Sluiting
Op 29 augustus 2010 werd Tropicana als subtropisch zwemparadijs gesloten. Het complex zou intern verbouwd worden en in september of oktober 2011 opengaan als “trendy bijna droog evenementencomplex”. Het pand zou blijven staan, maar aan het zwemparadijs werd na 22 jaar een einde gemaakt. Op 12 april 2011 is Tropicana failliet verklaard.
Tropicana
Nieuwe bestemming
Sinds begin 2013 is een aantal ondernemers bezig Tropicana nieuw leven in te blazen. Er is een voorstel tot wijziging van het bestemmingsplan ingediend. Deze bestemmingswijziging zal ca. vijf jaar in beslag nemen. In de tussenperiode willen de ondernemers het bouwwerk gebruiken als paddenstoelenkwekerij, stadskas en horecagelegenheid.
Schuldeiser Aegon liet het gebouw in oktober 2015 openbaar veilen. Het werd voor een bedrag van 1,7 miljoen euro toegewezen aan het bedrijf BlueCity010 dat een initiatief is van de in het pand gevestigde paddenstoelenkwekerij RotterZwam.

Nu
Momenteel kan je in ieder geval genieten van een hapje en een drankje (inclusief koffiebranderij) bij Aloha bar en worden de paddenstoelen nog steeds gekweekt. Het wachten is op weer een andere bestemming voor het pand, wellicht toch weer een subtropisch zwemparadijs waar de mensen uit Rotterdam en omstreken kunnen genieten van een duik of een sauna? Wie zal het zeggen.

Bron: Wikipedia

Foto’s: MoĆ«ne Photography

 

Soortgelijke berichten:

Previous Post Next Post

2 reacties

 • Reply Diana

  Hi Fabien, mooi en licht weemoedig artikel šŸ™‚

  Inmiddels is de bestemming van voormalig Tropicana duidelijk: het wordt (en is deels al) een voorbeeldstad voor de circulaire economie. Daarmee redden we het gebouw van de sloop.
  In BlueCity zijn verschillende ondernemers actief die hun reststromen op elkaar aansluiten, waardoor het afval van de Ć©Ć©n de grondstof van de ander wordt. Voorbeelden: onze inpandige algenkweker Spireaux (die veel restwarmte produceert) functioneert als decentrale warmte-opwek op verschillende koude plekken in het gebouw, stadsimker Bij Bouna heeft een bijentuin op het terras van Aloha, waar eetbare bloemen en kruiden worden gekweekt, en RotterZwam (je noemde ze al!) kweekt oesterzwammen op koffieafval van oa Alohabar.

  Door (startende) circulaire ondernemers ruimte, begeleiding en financiering te geven, krijgen haalbare en schaalbare plannen de kans om uit te groeien tot de omvang die nodig is om een echt positieve bijdrage te leveren. Door onze krachten te bundelen werken we toe naar een circulaire stad.

  Over een week (ongeveer) gaat de nieuwe website live en kun je meer lezen over de plannen. En op 11 augustus hosten we FuckUp Nights Rotterdam, waar je kunt luisteren naar de faalverhalen van 4 Rotterdammers en een blik kunt werpen op voormalig Tropicana. Je bent welkom!

  21 juli 2016 at 09:58
 • Reply Seen in 010 - Festival de Koffiewerkplaats

  […] van 10.00 tot 17.00 uur (Gratis entree!)Ā bij AlohaĀ gevestigd in het voormalige pand van TropicanaĀ (eerder schreef ik hier al een stuk over). De Koffiewerkplaats staat dit jaar in het teken van het […]

  5 augustus 2016 at 11:47
 • reageer