Follow:
Attracties Rotterdampas Uitgaan

Museum Rotterdam

Afgelopen week bracht ik een bezoekje aan Museum Rotterdam.
Persoonlijk heb ik eigenlijk nooit echt geweten dat Rotterdam een museum over zijn eigen stad heeft, het is dat dit voorbij kwam op Rotterdampas.nl want anders was ik waarschijnlijk straal voorbij gelopen! Toen ik hierachter kwam kon ik eigenlijk niet wachten en ik was dan ook reuze nieuwsgierig om hier een bezoek aan te brengen! Bij binnenkomst wordt je gelijk vriendelijk ontvangen en uiteraard hoef ik geen € 7,50 te betalen maar kan ik met de Rotterdampas gratis naar binnen, zo fijn dat het kan met de Rotterdampas! Overigens heb je met de pas onbeperkt gratis toegang.

Het museum is opgedeeld in verschillende categorieën.
– Rotterdammers en hun stad
– Rotterdam ’40 – ’45 NU
– Geschiedenis van de stad

Daarnaast zijn er tentoonstellingen die niet tijdelijk zijn, zo heb je momenteel tot en met 12 november 2017 een tentoonstelling over de ‘Bikkel van Rotterdam‘ en van 4 november 2017 tot en met 8 april 2018 een groot gedeelte gewijd aan de Coolsingel. Deze tentoonstelling neemt je mee langs een historische tijdlijn, een filmische beleving en een thematische verdieping met museumstukken.

Rotterdammers en hun stad
Hier worden verhalen verteld door de inwoners van Rotterdam, deze verhalen zijn natuurlijk net zo divers als de stad en hun inwoners. Verteld door verschillende bevolkingsgroepen en culturen, kom je zo heel dichtbij de inwoners van deze prachtige stad.
Wat bij mij veel indruk heeft gemaakt was de Volkswagen bus van Kamen, deze bus wordt gebruikt door Kamen om met een groep Bulgaren tussen Bulgarije en Rotterdam heen en weer te pendelen. Dit en meer van zulke verhalen dragen bij aan de ontwikkeling van Rotterdam. De stad is veelkleurig, afwisselend en altijd in beweging, net als de inwoners van deze stad.

Rotterdam ’40 – ’45 NU
Iedereen weet natuurlijk wat er in deze periode is gebeurd en waarom Rotterdam zo anders is ten opzichte van andere steden in Nederland. Bij deze tentoonstelling wordt duidelijk gemaakt hoe de stad is gevormd na het bombardement, hoe het opgebloeid is na 1945 en uiteraard hoe belangrijk Rotterdam een rol heeft gespeeld na de oorlog. Ik blijf dit zo fascinerend vinden, zoiets mag nooit vergeten worden.
Let op! Deze tentoonstelling is op een andere locatie: Coolhaven 375, 3015 GC Rotterdam.

 

Capitulatie vlag met bloedspetters

Geschiedenis van de stad
Bij dit gedeelte van het museum zijn er een aantal zeecontainers opgesteld waarbij je een reis door de tijd maakt. Van de middeleeuwen, Romeinse tijdperk, industriële revolutie tot aan heden. Allerlei museumstukken zijn te zien, van middeleeuwse werktuigen tot aan foto’s van de jaren ’60.
Ook zijn er een aantal maquettes te zien waarbij je een goed beeld krijgt van de stad vóór het bombardement en na zodat je de brandgrens goed te zien krijgt. Indrukwekkend kan ik je vertellen!
Wat mij ook het meeste is bijgebleven van deze tentoonstelling was de capitulatie vlag, deze vlag compleet met bloedspetters (die er nog steeds op zitten) is daar te zien. Het volgende hierover staat op het bordje in het museum ‘De vlag was onderweg in de buurt van het Witte Huis gemaakt. Bij het treinstation Beurs verbond Van Ommering nog een gewonde marinier. Hij scheurde een reep stof af, waarbij bloed van de marinier op het laken terecht kwam. Die spetters zijn dus nog altijd te zien’.

Ben je van plan om met je kinderen naar het museum te gaan? Museum Rotterdam heeft ook hieraan gedacht! Zaken als papier, kleurpotloden en meer! Lees meer hierover op hun website.

Adres:
Museum Rotterdam
Rodezand 26
achter het stadhuis, bij de Meent
3011 AN Rotterdam

Kijk voor de actuele openingstijden de website van Museum Rotterdam.

Soortgelijke berichten:

Previous Post Next Post

geen reacties

reageer